Nyhed

Forskningsresultater på den halve tid til den halve pris

Corona-tiden blev en øjenåbner for brugen af såkaldte platformsforsøg. I et hidtil uset tempo blev eksisterende midler testet for deres effekt på coronavirus og sikrede afgørende viden i en kritisk situation.

»Det var en hverdagsrevolution under de vanskeligste omstændigheder og på få uger,« fortæller professor Anders Perner, Rigshospitalets intensivafdeling, i sit oplæg på LVS’ årsmøde. Oplev hans TALK (34 minutter) her:

Hvis du afspiller videoen, accepterer du, at vores eksterne video-streamingtjeneste (YouTube) sætter cookies.

 

»Platformsforsøg reddede livet for 100.000vis af mennesker. Det var fantastisk,« siger Perner, som også er næstformand i LVS. Han advokerer for at udbrede platformsforsøg til hele sundhedsvæsenet.

I sit oplæg gennemgår han metoden bag platformsforsøg og ikke mindst perspektiverne. Og viser hvilke kliniske områder, som tiltrækker mange forskningsmidler, og hvilket der næsten ingen får.

Platformsforsøg kan halvere både tid og pris i forhold til traditionelle forsøg som udføres i siloer, som skal bygges op og rives ned i forbindelse hver eneste forskningsforløb, fortæller Anders Perner.

Dermed er der gode muligheder for at teste alle dele af sundhedsvæsnet, også de områder som traditionelt ikke får stor opbakning fra fonde og private virksomheder. En vigtig pointe i forhold til at arbejde med at reducere uligheden i sundheden, og med at demokratisere forskningen, så både kommercielt uinteressante patienter og andre faggrupper end læger kan profitere af forskningen.

»Det her kan forbedre alt. Det kræver, at vi bygger en blivende infrastruktur med administration, metode, data og så videre. Det involverer klinikere, patienter, hospitalsejere og industri, Og så kan vi blive 50 pct. mere effektive,« siger Anders Perner.

LVS årsmøde handlede om at bruge ressourcerne i sundhedsvæsenet klogere under overskriften ‘#hverdagsrevolution - nu!’. Se programmet HER.

OPLEV OGSÅ

Jakob Kjellberg: »Vi drukner lige så stille i vores egen succes« (Talk: 37 minutter)
Christina Svanholm: »Jeg ville gerne tilbage til de mennesker, jeg følte, jeg kunne gøre en forskel for« (Talk: 21 minutter)
Jakob Blåbjerg Espesen: »Vi havde en tendens til at scanne alle, der kom ind« (Talk: 12 minutter)
Karen Andersen-Ranberg: »Det ligner ikke det, vi læste om i lærebøgerne« (Talk: 14 minutter)