Nyhed

Læs mere om præsentationerne fra årsmødet: Hvad gør vi, når forskning er blevet et fyord hos beslutningstagerne?

– I Danmark bryster vi os af at være langt fremme med forskningen – hvordan kan det så gå til, at forskning er blevet et fyord hos beslutningstagerne?

Med de ord indledte formand Susanne Axelsen Lægevidenskabelige Selskabers  årsmøde den 29. april 2022. 

Situationen er nemlig desværre den, at vi i Danmark får alt for lidt ud af den forskningskapacitet, vi har, og en af de væsentligste årsager er, at der er al for lidt forståelse for forskningens betydning for den enkelte patient hos politikerne. 

Den brændende platform er ellers reel nok: Kvaliteten i det, vi tilbyder patienterne i det danske sundhedsvæsen i dag, er desværre ikke så god, som den burde eller kunne være. 

Derfor satte LVS en række kloge hoveder stævne for at komme tættere på en forståelse af, hvorfor vi døjer med at holde den kvalitet, vi ønsker at tilbyde patienterne. 

Efter overlæge Ulla Weinreichs og direktør Mette Bryde Linds fælles indlæg kunne der ikke længere herske nogen tvivl om, at vi har en stor og forsømt patientgruppe, som ikke nyder godt af store forskningsinvesteringer og som derfor får en for ringe behandling, og dette trækker den samlede kvalitet i sundhedsvæsnet alvorligt ned. 

Ulla Weinreichs præsentation:

Ulla Møller Weinreich


Samtidig lider sundhedsvæsnet af købesyge og hastværk og vil hellere i går end i dag anskaffe sig det nye, dyre og lækre, uden at vi reelt ved, om patienterne rent faktisk får gavn af indkøbene. Dette paradoks blev tegnet tydeligt op af hospitalsdirektør Kristian Antonsen og filosof Mads Vestergaard. 

Kristian Antonsens præsentation:

Kristian Antonsen


Professor Michael Borre og professor Pia Jeppesen pegede entydigt på to seriøse benspænd for forskningen, som er to væsentlige symptomer på den manglende forståelse for forskningens betydning for patienternes liv og helbred. Det handler om mangelfuld adgang til sundhedsdata, og det handler om manglende tid. Alt for ofte skal der forskes i fritiden, fordi driften prioriteres før alt andet. 

Michael Borres præsentation:

Michael Borre

 


Pia Jeppesens præsentation:

Pia Jeppesen

Hvad skal der så til for at løse problemerne? Hvad kan lægerne selv gøre?

Tonen blev angivet af LVS’ næstformand Anders Perner, hvis indlæg om #hverdagsrevolution er omtalt her, hvor du også kan se en video med hele indlægget. Opfordringen til en ikke blodig men effektiv systemændring handler grundlæggende om at vi skal indse, at vi ikke ved, om det der tilbydes patienterne rent faktisk virker efter hensigten. Der kommer ingen bud på løsninger i hverken sundhedsaftaler eller lovgivning. Vi må selv insistere på at testen hverdagen og på at få forskningsbudgetter til det på alle afdelinger. Det koster liv, penge og personaleressourcer, hvis vi ikke gør det. 

Anders Perners præsentation:

Anders Perner