Nyhed

Sundhedsministeren går ind i sagen om Medicinrådet

Politikerne går nu ind i sagen om det dysfunktionelle Medicinrådet. Samtidig ændrer Rådet praksis omkring habilitetskravene til de læger, der skal arbejde for rådet.

Det skete i en pressemeddelelse onsdag (30. august) Heraf fremgik det, at kravet om ikke at have haft tilknytning til industrien de sidste to år udelukkende gælder Advisory Boards, ikke rejser og konferencer, der vil blive bedømt individuelt. Det er en ændring af den hidtidige praksis.

Folketingets Sundhedsudvalg tog ligeledes onsdag problemerne omkring Medicinrådet op og krævede Medicinrådet set efter i sømmene og sundhedsminister Ellen Trane Nørby på banen. Det kom hun så torsdag, hvor hun til mediet Medwatch meddelte, at hun vil tage problemerne med Medicinrådet op på sit næste møde med regionernes formand Bent Hansen.

”Det er bekymrende, at arbejdet i Medicinrådet er kommet svært fra start, tilsyneladende på grund af de krav, som regionerne har fastsat for medlemmerne”, siger hun til Medwatch.

En række læger har afslået at arbejde som rådgivere i Medicinrådets fagudvalg på grund af de vilkår, som har været gældende. Medicinrådet har stillet skrappe krav til habilitet, krav som nu tilsyneladende er ude på en slingrekurs. Det har afholdt læger fra at deltage i efteruddannelse betalt af industrien, samtidig med at lægerne skal arbejde gratis for Medicinrådet.

Det betyder, at Rådet i dag bl.a. mangler en række onkologer og at de fastlagte tidsfrister for vurdering af nye lægemidler på 12 uger ikke kan holdes. Det giver ifølge Medwatch for øjeblikket problemer for brystkræftmidlet Kisqali fra Novartis, lungekræftmidlet Tecentriq fra Roche og psoriasismidlet Kyntheum fra AstraZeneca.