Lægelig ledelse

  • Regeringen og Dansk Folkeparti lægger i aftalen om en sundhedsreform op til, at det nuværende medicinråd udvides til et Medicin- og Behandlingsråd. Det er i princippet en god og rigtig beslutning, siger Henrik Ullum, formand for LVS. Vi har længe ønsket os et behandlingsråd. Men det fremgår også af aftalen, at det skal drives på basis af en ekstrabevilling på under 14 mio. kroner om året. Hvis det beløb ikke hæves, så har Rådet ikke en chance for at udføre sin opgave på et fagligt forsvarligt niveau.

    Nyhed
  • Amanda Cass Business School

    Syv ud af ti danske læger kunne godt overveje at gå ind i en lederstilling viser en undersøgelse, som LVS har lavet sammen med den ansete britiske professor Amanda H Goodall, Cass Business School, London. Men det kniber ofte med ansøgere, når der opslås stillinger som ledende overlæger på danske hospitaler. Undersøgelsen viser også, at det er en stærkt motiverende faktor for lægerne, hvis de bliver ledet af en højt kvalificeret kliniker. Imens griber "djøfficeringen" om sig i det danske sundhedsvæsen.

    Nyhed
  • Lægefaglig ledelse af høj kvalitet skal fremme kvaliteten af patientbehandlingen og medvirke til at forbedre sundhedsvæsenet og dermed til at forbedre borgernes sundhed og livskvalitet. Lægefaglig ledelse skal udgøre en attraktiv karrieremulighed og være drivende kraft i sundhedsvæsenet. Lægefaglig ledelse skal have den kliniske, sundhedsfaglige og den forskningsmæssige udvikling som mål og ikke være underlagt teknisk administrativ ledelse:

    Nyhed
  • corona virus lvs tema

    Coronakrisen er den værste pandemi, som har ramt verden siden den spanske syge for over 100 år siden. Den danske håndtering af coronakrisen er en succeshistorie. Fra et svært udgangspunkt med et beredskab, der var alt for dårligt, er der leveret en kraftanstrengelse. Vi må nu sørge for, at der fremadrettet etableres et permanent epidemiberedskab. Vi skal også lære af de samarbejdsformer og den lethed med igangsætning af forskningsprojekter, som blev mulig, da krisen ramte, og de bureaukratiske møllesten blev løftet fra vores skuldre:

  • Liselotte Højgaard på LVS årsmøde 2019

    Så fyndigt indledte Liselotte Højgaard sit indlæg til temaet på LVS' årsmøde: Skal lægen tilbage i førersædet? Og svaret var altså et klart ja! Liselotte Højgaard, der er professor og klinikchef på Rigshospitalet, er blevet kendt som en stærk kritiker af den nuværende organisering af det danske sundhedsvæsen og manglen på lægefaglighed i topledelsen, og hun udgav sidste år debatbogen: Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen?

  • LVS fylder 100 år i 2019. Grundlagt i 1919 som Dansk Medicinsk Selskab i et tidligt eksempel på københavner bashing. Selskabet i København var indtil da det nationale samlingspunkt for den højeste faglighed. Men væksten i antallet af specialeselskaber tyndede ud på stolerækkerne på selskabets møder, så de jysk/fynske selskaber tvang københavnerne til at indgå i dannelsen af en national organisation for de videnskabelige selskaber med Ernst Schmiegelow (th) som formand.

    Jubilæet blev fejret på LVS' årsmøde på Nationalmuseet i København fredag den 25. januar 2019, hvor emnet for den faglige del var: Skal lægerne tilbage i førersædet? Se mere her om årsmødet og historien i dette tema:

  • Mads Koch Hansen, Hele Westring Hvidmann m.fl.

    Skal vi lære at elske vores djøffere, eller skal vi samle ledelse og faglighed i sundhedsvæsenet igen? Det var den brændende platform, som Lægevidenskabelige Selskaber skubbede ind i Nationalmuseets festsal på årsmødet 2019, der også markerede LVS’ 100 år. Svaret var både og, men med den helt klare og næsten videnskabeligt underbyggede konklusion: Det er lægerne, der skal tilbage i førersædet!

  • God sundhedsfaglig ledelse

    God ledelse i sundhedsvæsenet forudsætter god sundhedsfaglig indsigt. Det er egentligt ganske enkelt, og på det punkt adskiller sundhedsvæsenet sig ikke fra andre brancher. Sportshold ledes af dygtige sportsfolk. Teknologivirksomheder ledes af dygtige it-folk etc. Det kaldes Expert Leadership, og dokumentationen for, at det i næsten alle sammenhænge giver de bedste resultater er massiv.

    Alligevel har vi i Danmark bevæget os væk fra sundhedsfaglig ledelse. Det er svært at rekruttere læger til lederstillinger. Den udvikling skal vendes, hvis sundhedsvæsenet skal klare de massive udfordringer, vi står over for. LVS og andre lægeorganisationer er derfor gået ind i en øget indsats for at få god sundhedsfaglig ledelse tilbage: